Ohjeet aineistojen toimittamiseen
Tältä sivulta löydät aineisto-ohjeet laadukkaan painoaineiston valmistamiseen. Tutustu myös tarkempiin tuotekohtaisiin aineisto-ohjeisiimme ja ota yhteyttä, mikäli jokin jäi askarruttamaan.
AINEISTON TOIMITUS
Toimita aineistosi
aineistontoimituslomakkeella tai WeTransferin avulla.
Aineiston toimittaminen WeTransferin avulla
1. Avaa verkkoselaimessa osoite
https://wetransfer.com/
2. Ensin pitää hyväksyä evästeet ja palvelun käyttöehdot klikkaamalla ”I agree”
3. Käyttääksesi palvelua ei tarvitse rekisteröityä, voi valita ”I just want to send files”
4. Voit valita joko yksittäisiä tiedostoja (upload files) tai koko kansion (select folders). Yksittäiset tiedostot lisätään painamalla sinistä plus-merkkiä. Kansiot valitaan klikkaamalla select folders -linkkiä.
5. Kun olet valinnut välitettävät tiedostot tai kansion, täytä kentät
a. Email to: tuotanto@lprint.fi
b. Your email: oma sähköpostiosoitteesi
c. Title: Otsikko josta ilmenee mistä tiedostosta on kyse
d. Message: Voit jättää tämän tyhjäksi
6. Jos et ole rekisteröitynyt WeTransferin käyttäjäksi, tulee tässä vaiheessa sähköpostiisi vahvistuskoodi, joka pitää syöttää sivulla pyydettyyn kenttään Confirm your email.
7. Viimeiseksi paina ”Transfer” ja tiedostot lähtevät matkaan. Saat omaan sähköpostiisi ilmoituksen, että lähetys on onnistunut, sekä sinne tulee ilmoitus myös siitä, kun tiedostot on ladattu alas. Latauslinkki on voimassa 7
päivää ja sähköpostiisi tulee myös ilmoitus, kun tuo aika on kulumassa umpeen. Siitä ei tarvitse välittää, sillä lataamme meille laitetun aineiston aina ennen linkin vanhenemista.
TIEDOSTOMUOTO JA PDF-ASETUKSET
Painokelpoisen aineiston tiedostomuoto on PDF. Tallenna siis painoaineistosi PDF-tiedostomuotoon. Jos käytät sivunvalmistukseen InDesign-ohjelmaa, suosittelemme PDF-tiedoston valmistamista ohjelman Export-komennolla. Microsoft Office -ohjelmilla valmistetut tiedostot eivät ole sellaisenaan painokelpoista materiaalia. Muiden kuin PDF-tiedostojen painokuntoon valmistamisesta sekä mahdollisesta aineistojen painokuntoon saattamisesta veloitamme erikseen.
KUVAT
Laadukkaan painonjäljen varmistamiseksi kuvien resoluutio digi- ja offset-painatuksessa tulee olla 300 dpi, rasterointitavasta riippumatta. Sanomalehtituotteissa riittävä resoluutio kuville on 200 dpi ja messuseinissä sekä muissa kauempaa katseltavissa tuotteissa n. 120 dpi. Tarkista aineistollesi määritelty resoluutio tuotekohtaisista ohjeista ja ota tarvittaessa yhteyttä asiantuntijaamme.
FONTIT
Suosittelemme käyttämään painotyöstä riippumatta Postscript- ja OpenType-fontteja. Fontit tulee olla sisällytettynä PDF-tiedostoon ja grafiikkatiedostoissa mieluiten konvertoituina poluiksi.
VÄRIT
Tarkista aineistosi oikea väriavaruus ja väriprofiilit tuotekohtaisista ohjeista. Ota tarvittaessa yhteyttä, jos jokin jää askarruttamaan. Asiantuntijamme auttavat mielellään.
Aineisto-ohje
Aineisto-ohje painotuote
AINEISTO-OHJE LAADUKKAAN PAINOAINEISTON VALMISTAMISEEN
Painokelpoisen aineiston tiedostomuoto on PDF. Jos käytät sivunvalmistukseen InDesign-ohjelmaa, suosittelemme PDF-tiedoston valmistamista ohjelman Export-komennolla. Microsoft Office -ohjelmilla valmistetut tiedostot eivät ole sellaisenaan painokelpoista materiaalia. Muiden kuin PDF-tiedostojen painokuntoon valmistamisesta sekä mahdollisesta aineistojen korjailusta veloitamme erikseen.
AINEISTON TOIMITUS
Toimita aineistosi joko sähköpostilla tuotanto@lprint.fi tai we transfer-siirtona. Jos jokin aineiston toimituksessa tai tuotannossa askarruttaa, ota rohkeasti yhteyttä.
VÄRIT JA VÄRIPROFIILIT
Painokelpoisessa PDF-tiedostossa suosittelemme käyttämään CMYK- värimaailmaa. Neliväritöissä RGB-elementit käännetään työnkulussa painopaperin mukaan valittuun CMYK-profiiliin. Väriprofiilina on Fogra 39.
Huomioithan, että mustat leipätekstit ja muut vastaavat elementit tulee olla väriltään 100 % mustia. Älä käytä teksteissä nelivärimustaa. Lprintin työnkulussa 100 % musta pakotetaan päällepainavaksi (overprint) ja valkoinen aukottavaksi (knockout). Mikäli haluat mustan värin aukottavaksi, käytä 99 % mustaa.
TUOTTEEN KOKO JA ASETTELUT
Julkaisun koko tulee taitossa olla lopullisen tuotteen kokoinen. Tee monisivuiset julkaisut taitto-ohjelmaan aukeamittain (facing pages). Lopullinen pdf-tiedosto tulee kuitenkin tehdä yksittäisinä sivuina, ei aukeamittain. Älä jätä aineistoon ylimääräisiä tyhjiä sivuja. Vältä elementtien sijoittamista 4 mm lähemmäksi sivun reunaa.
LEIKKAUSVARAT ELI BLEEDIT
Jos painotuotteen väripinnan tai kuvasisällön tulee valmiissa tuotteessa ylettyä paperin reunaan asti, aineistoon on määriteltävä leikkuuvarat. Leikkuuvara-alueella oleva sisältö nimensä mukaisesti leikkaantuu pois, joten älä aseta alueelle elementtejä tai muuta oleellista sisältöä. Suositeltavat leikkuuvarat ovat 3–5 mm julkaisun kaikkiin reunoihin. PDF-tiedoston tekijä on itse vastuussa aineiston riittävistä leikkuuvaroista.
KUVAT
Laadukkaan painojäljen varmistamiseksi kuvien resoluutio tulee olla 300 dpi.
Tarkista aina verkosta tallennettujen kuvien koon riittävyys painokäyttöön. Vaikka kuva näyttäisi ruudulla hyvältä, sen resoluutio ei välttämättä riitä painokäyttöön. Verkkokäytössä kuvien resoluutio on usein vain 72 dpi. Varmista, että painotuotteessa käytettävän kuvan efektiivinen resoluutio on vähintään 300 dpi. Liian matalaresoluutioisista kuvista tulee painettaessa epätarkkoja.
FONTIT
Suosittelemme käyttämään painotyöstä riippumatta Postscript- ja OpenType-fontteja. Fontit tulee olla sisällytettynä PDF-tiedostoon ja grafiikkatiedostoissa mieluiten konvertoituina poluiksi.
TIEDOSTON NIMEÄMINEN
Nimeä tiedosto selkeästi, ilman skandinaavisia kirjaimia tai muita erikoismerkkejä (seinä = seina). Aineisto on hyvä nimetä sisällön perusteella ja liittää tiedostonimeen aineiston lopullinen koko
esimerkiksi: IsoJuliste_1200x2000mm.